Feminizm Nedir ve Ne değildir?
“Korkunun beni durdurmasına asla izin vermem.”
-Leymah Gbowee
Özellikle 11 Eylül faciasından sonra, Batı dünyasında cihad ve benzeri kelimeler insanlar için çok ürkütücü bir hâl aldı. Her ne kadar “ ‘büyük cihad’ insanın nefsi ile mücadelesidir” deseniz de, “radikaller bu kelimeyi suistimal ediyor” diye açıklama yapsanız da insanların bilinçaltında oluşmuş hoşnutsuzluk yüz ifadelerine yansıyor. Bu yüzden, radikal kesim tarafından suistimal edilmiş bu ve benzeri kelimeleri kullanmamaya gayret gösteriyorsunuz ister istemez.
İşte, feminizm kelimesi de Doğu kültüründe benzeri bir muamele görüyor. Bu kelimeye yıllarca negatif manalar yüklenmiş ve insanlar, bu kelimeyi duyduklarında kötü çağrışımlar yaptığı için ani reaksiyonlar gösterebiliyorlar. Halk diliyle 'adı çıkmış dokuza inmez sekize' mantığı yani. Onun için şimdi, feminizm nedir ve ne değildir kısaca bir göz atalım:
Feminizm Nedir?
-
Feminizm biyolojik bir kadınlık kavramı ile ilgili değildir. Tam aksine feminizm, kadınların ve erkeklerin biyolojik farklılıklarının onlar için bir eşitsizlik sebebi olmaması gerektiğini savunur.(1)
-
Toplum yapısının erkeğe sunduğu olanak ve imkânların adil ve eşit bir şekilde kadınlara da sunulması gerektiğini savunur.
-
Kadınlarla erkeklerin eşit sivil haklara sahip olması gerektiğini savunur.
-
Feminizm, "eşitliği (equity)" savunur. Politik, ekonomik ve sosyal alanda kadınların da erkekler kadar eşit söz sahibi olması gerektiğini ve buna imkânlar oluşturulması gerektiğini savunur.
-
Erkeklerle “sameness (aynı)” olma mantığı gütmez, ama “aynı insanî haklara” sahip olması gerektiğini savunur.
Feminizm Ne Değildir?
-
Feminizm, erkek düşmanlığı değildir. Feminizmin karşı çıktığı nokta, ataerkil düşünce yapısıdır.(1)
-
Başka bir yanlış bilgi de, bazı insanların feministlerin dünyayı kontrol etmek ve erkekleri oldukları yerlerden indirmek istediklerine inanması. Oysa feministlerin istedikleri şey; kadınların erkeklerle eşit hak ve imkânlara sahip olması, üstün olmaları değil.
-
Bazı feminist kadınlar “geleneklere aykırı” olarak tanımlanıyor. Oysa onların karşı çıktıkları adetler; toplumlarda kadınların ‘ikinci sınıf insan’ muamelesi görmesine neden olan kültürel normlar, gelenekler ve inançlardır.
Aslında, birçok kadın gibi birçok erkek de feminist. Ama feminizm kelimesine yüklenen negatif mânâlar, yanlış tanımlamalar ve bu kelimenin Batı kaynaklı olması insanları yanılgıya itiyor ve bilinmeyene karşı bir cephe aldırıyor. Yani kısacası, korkulacak bir şey yok. :)
Kaynak:
(1) Feminizm Nedir, Ne Dğildir?
Fatma Susan Tufan