LİDERLİK
7. KONU
-
Photo Credit: REX/Shutterstock
Abigail Disney
“Kadınları güçlendirdiğiniz zaman dünyayı güçlendirirsiniz.”
- Abigail Disney
Bu ay İnsan Portreleri’nin konuğu belgesel film yapımcısı, hayırsever ve aktivist Abigail Edna Disney. Kendisi aynı zamanda Walt Disney’in kurucularından Roy Disney'in de torunu. Aileden varlıklı olan ve dedesinden de ayrıca miras payı alan Abigail Disney, birçok akranına nazaran hayatta farklı bir yol çiziyor kendisine. Birçok varlıklı insan gibi Manhattan, New York şehrinde lüks içinde bir hayat sürdürebilecekken kendini sosyal adalete ve kadın haklarına adıyor ve servetini de bu yolda kullanıyor. Walt Disney Şirketi’ni işçi haklarını gözetmediklerinden dolayı da sıkı bir şekilde eleştiren Abigail Disney hakkında anlatılacak çok şey var; fakat ben bu köşenin sınırları içinde kendisinin öne çıkan birkaç önemli noktasına değineceğim:
Disney'in varislerinden birisi olmasından dolayı dedesinden miras payı alan Disney (59 yaşında), 21 yaşından itibaren bu mirasın $70 milyonunu hayır işlerine vakfetmiştir. 1991 yılında eşi Pierre Hauser ile birlikte The Daphne Foundation’ı kuran film yapımcısı, New York şehrinde 5 bölgede fakirlik ve fakirliğin getirdiği problemlerle mücadele eden programlara finansal kaynak ve destek sağlamaktadır.
Disney’in 2007 yılında Gini Rittick ile kurduğu Fork Films , “Pray the Devil Back to Hell” adlı ilk belgeselini çekerek yayın hayatına başlar. 2018 yılında Tribeca Film Festivali'nde en iyi belgesel ödülünü alan film 2011 Nobel Barış Ödülü alan Leymah Gbowee ve arkadaşlarının Liberya'da 14 yıl süren ikinci iç savaşı bitirmesine nasıl öncülük ettiklerini konu alır.
Sosyal adalet faaliyetleri, barış inşası ve kadın haklarını sıkı bir şekilde savunan Disney, belgesellerinde sosyal meselelere ağırlık vermektedir. Belgesel film çekimi haricinde yine sosyal problemlerin üzerinde duran, toplumda var olan adaletsizliğe ve eşitsizliğe mercek tutan, adaletsizliklere karşı toplumu bilinçlendirmeye hedef alan belgesellere de ayrıca finansal destek sağlamaktadır. Bu amaçla, şimdiye kadar 90 tane belgesel filmine $4 milyondan fazla destek sağlayan Abigail Disney, Erkek konusunu işlerken tanıttığımız The Mask You Live In belgeselinin de finansmanlığına katkı sağlamıştır. The Armor of Light belgeseli ile 2015 yılında Emmy Ödülü kazanan Disney, ayrıca benim de izlerken çok etkilendiğim Kadın, Savaş ve Barış belgesel serisinin yapımcılarındandır.
Abigail Disney, 2009 yılında Peace is Loud adında bir organizasyon kurarak medya aracılığıyla yerel ve global olarak sosyal değişime ve barış inşasına katkı sağlayan kadınları topluma tanıtarak insanları değişim için motive etmeyi amaçlar. Zengin bir konuşmacı listesine sahip olan Peace is Loud, aktif olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Sadece kadınlara yönelik program yapmakla yetinmeyen Disney, gerek Fork Films’de gerekse de Peace is Loud organizasyonunda çalışan kişilerin kadınlardan olmasına önem veriyor. Her iki organizasyon da kadınlar tarafından yönetiliyor.
Abigail Disney içinde doğduğu varlıklı yaşamın büyüsünden sıyrılabilmiş, toplumla kucaklaşabilmiş ve de imkânlarını kullanarak sosyal değişime ön ayak olan ve olmaya da devam eden değerli bir insan. Walt Disney Şirketi’nde kendi isteği ile hiçbir rol almamaya karar veren yapımcı, dedesinin kurduğu bir şirket olmasına rağmen Walt Disney Şirketi’ni işçi haklarını ihlâl ettiği için de açık açık kritik etmekten çekinmeyen güçlü bir karakter. Facebook üzerinden Disney’de çalışan bir işçiden aldığı üzücü bir mesajdan sonra gizli bir şekilde işçilerin çalışma standartlarını araştırınca ortaya çıkan tablo karşısında hayâl kırıklığına uğruyor. Bazı çalışanların arabada uyuduğu ve bir çoğunun da aldığı maaş ile zar zor geçindiklerini ortaya çıkarıyor. Walt Disney Şirketi’nin başkanının ortalama çalışandan bin kat daha fazla maaş almasının etik ve ahlâki değerlere sığmadığını medyada açık açık dile getiren Disney, işçi haklarının da insan hakları olduğunu ve Walt Disney’in yöneticisi ile yerleri süpüren işçinin aynı şirkette çalıştığı ve aralarında fark olmadığını vurguluyor.
Abigail Disney, başarılı, zeki ve cesur bir kadın. Seçkin bir toplulukta büyümüş olmanın kendisine getirdiği avantajların farkında ve bunları kendi zevkleri ve lüks yaşamı için değil de başkalarının hayat standartlarını yükseltmek için kullanan bir hayırsever. Sesi duyulmayan ve sesini duyuramayan insanların da sesi olan bir aktivist. Kendi ailesinin öfkesini üzerine çekme pahasına da olsa yanlışa yanlış, doğruya doğru demekten de çekinmeyen cesur yürekli bir insan.
Toplumda Abigail Disney gibi insanlara ne kadar çok ihtiyaç var…
Abigail Disney'in Mayıs 2020’de yayınlanmış TED Konuşmasını dinlemek için: https://www.ted.com/talks/abigail_disney_dignity_isn_t_a_privilege_it_s_a_worker_s_right?language=en
Fatma Susan Tufan