LİDERLİK
7. KONU
LİDERLİK NİTELİKLERİ
"Benim neslimin en büyük keşfi, insan varlığının, zihin tutumlarını değiştirerek,
yaşamlarını değiştirebilmelerini anlamalarıdır."
-William James
Bu ay, "Lider kime denir? Herkes lider olabilir mi? Bir insanı gerçek lider yapan kriterler nelerdir? İnsanlar neden bir lideri izleme ihtiyacı duyarlar?" gibi soruların cevabını bulabileceğimiz yazar John C. Maxwell'in "Liderlik Nitelikleri" kitabını seçtik.
Yazar Maxwell'e göre liderlik içten dışa gelişen bir süreç. Hatta bu sürecin bir günle sınırlı olmadığı, aksine günlük olarak geliştiği görüşünde. Yani bir liderin doğumunun ve oluşumunun zaman aldığını düşünüyor. Maxwell'in bu kitaba dair asıl amacı ise, insanların kişisel veya liderlik potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmaya yönelik "yadsınamaz" katkıları olduğunu düşündüğü 21 niteliği ele almak. Kitap, hem kendi gözlemleri hem de lider pozisyonunda bulunan arkadaşlarından edindiği izlenimler neticesinde ortaya çıkmış.
Yazar, her bir niteliği açıkladıktan sonra nitelik ile ilgili beyin fırtınası yapmamızı istediği ve akabinde de düşündüklerimizi uygulama adına rotalar belirlediği bölümler halinde etkili ve kolayca anlaşılacak bir biçimde tasarlamış kitabını. Ayrıca Maxwell, kitabın okuyanlar üzerinde etkili olması adına özümsenerek okunması taraftarı. Ele alınan niteliklerin hepsi çok kıymetli bilgiler içeriyor ancak ben, dikkatimi en çok çeken 3 niteliğe kısaca değinmek istiyorum.
1. Karakter
Maxwell'in ele aldığı ilk nitelik karakter. Çünkü, doğru ve güçlü bir liderlikte sağlam karakterin başı çektiğini düşünüyor. Liderin olaylara yaklaşım şeklinin karakterine dair ipuçları vereceğini söyleyerek, karakterin ayrıca eylemlere bağlı olduğunun da önemle altını çiziyor. Bununla ilgili olarak, karakterdeki eksiklikleri onarmanın liderlikte önemli bir eşik ve eylem olduğunu belirtiyor.
2. İletişim
Yazara göre bir liderin en önemli niteliklerinden birisi iletişim. Çünkü liderin başarısının iletişimden geçtiğine inanıyor. İletişimi basit (açık ve net) bir şekilde kurmanın karmaşık problemleri çözeceğini savunuyor. İletişimde bulunan insanları tanımanın da iletişim için su götürmez bir yararı olduğunu savunuyor. Ayrıca liderin ilk başta kendi söylediklerine inanması gerektiğini özellikle belirtiyor, akabinde de liderin söylediği şeyleri yaşaması gerektiğinin özellikle altını çiziyor. Yani bir lider hem ilham vermeli, hem yol gösterebilmeli, hem motive edebilmeli, hem dinlemeli hem de insanları yönlendirerek harekete geçirmelidir.*
3. Dinleme
“İyi bir lider, takipçisinin kendisinin duymak istediklerini değil, bilmesi gerekenleri söylemesi için teşvik eder” diyen Maxwell, “dinleme” kriterinin, sadece liderlere ait önemli bir nitelik değil, karşısındaki kişiyle iletişim kurmak isteyen her birey için çok önemli olduğunu söylemekte. Maxwell, topluma hitap eden ve belirli bir amacı ve vizyonu olan liderlerin ya da bu yolda giden kişilerin iletişimin de temel bir unsuru olan dinlemeye ayrı bir özen göstermesi gerektiği üzerinde duruyor. Zira, insanları kitap gibi okuyabilmenin yolunun muhatap kişinin kalbini dinlemekten geçtiğine inanıyor. Ayrıca dinleme konusundaki isteksizliğin zayıf liderler arasında yaygın olduğu görüşünde ve bu yüzden yönetim problemlerinin temelinde yatan ana sebebin de "kötü dinleme" temelli iletişim eksikliğinden kaynaklandığı kanısında.
Evet, yazımda beni en çok etkileyen 3 niteliği ele almış olsam da, öğrenebilme, sorumluluk, öz disiplin, karizma, sorun çözme ve vizyon gibi kitapta bahsi geçen niteliklerin hepsi de üzerinde uzun uzun düşünülmeyi hak ediyor. Buna, kitabın sade-anlaşılır dili ve çevirisi de katkı sağlıyor. Kim bilir belki de bu kitap, yeni ve gerçek liderlerin doğuşuna ve yetişmesine güzel bir sebep olur...
Hepinize iyi okumalar..
Elifnur Takavcu